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Abstract:

Q. Is there any limit on the number of small scale, short duration projects that can be 
conducted annually at a facility? 

A. There might be a limit on the number of small-scale, short-duration projects that can be 
conducted annually at a facility. Also, notification under the asbestos NESHAP is required if 
it can be predicted that the combined additive amount of regulated asbestos containing 
material (RACM) to be removed or stripped during a calendar year of January 1 through 
December 31 exceeds the threshold amount (260 linear feet, 160 square feet, or 35 cubic 
feet). Additionally, 40 CFR 61.19 prohibits the piecemeal carrying out of an operation to 
avoid coverage by a standard that applies only to operations larger than a specified size. 

Q. After friable asbestos debris has been removed and placed in a "leak-tight" container as 
defined in 40 CFR 61 Subpart M, does the debris still have to be kept adequately wet as 
defined in the standard? 

A. Yes. If the asbestos-containing waste material is not adequately wet, then it was placed 
in the container in a dry state, or the container was not "leak-tight." 

Q. Do the requirements of 40 CFR 61 Subpart M apply to apartment complexes where each 
residential building contains four or fewer dwellings? 

A. Yes. The apartment complex is a residential installation containing more than one 
building, and is covered by the rule. 

Q. If an owner rents more than four single residential dwellings which are not part of a 
single complex, are these structures subject to the regulation under 40 CFR 61 Subpart M? 

A. If the dwellings are isolated/scattered and are part of a normal demolition or renovation 
activity, then they are not subject to 40 CFR Part 61 Subpart M. 

Q. Are single family private residences subject to any part of 40 CFR Subpart M, including 
the provisions of the standard addressing intentional burning? 

A. Assuming that the residential building was never used for commercial purposes, a 
demolition or renovation activity isolated to that building is not subject to the asbestos 
NESHAP. If any residential building is being demolished by fire, for fire training purposes, 
then the building is deemed to be an institutional building, and is subject to the asbestos 
NESHAP. 

Q. Is there any requirement under 40 CFR 61 Subpart M that requires "double" bagging 
friable asbestos debris or using a specific thickness or color plastic bag for disposal of 
asbestos debris? 

A. No. 

Q. What criteria does EPA require to determine when nonfriable asbestos has become 
friable? 

A. The definitions of friable ACM and RACM are somewhat subjective and determinations 
for some materials must be made on a case-by-case basis. See the guidance document on 
RACM and a January 8, 1992 applicability determination on what constitutes crumbled, 
pulverized, or reduced to powder. 

Q. How are broken pieces of material classified? The resulting pieces still can't be reduced 
to powder by hand pressure. 

A. When nonfriable materials are broken, many times, the edges at the break have become 
friable. The amount of damage that a nonfriable material can sustain before being classified 
as RACM must be determined on a case-by-case basis. Please see the above referenced 
January 8, 1992 determination for further information. 

Q. Suppose a project will involve 125 linear feet of pipe insulation. However, the volume of 
ACM waste produced by the 125 linear feet of pipe insulation exceeds 35 cubic feet. Must 
notification be made for this project? 

A. No. If it is clear that the asbestos-containing waste material came from the 125 feet of 
pipe, and contains no other RACM, then the asbestos NESHAP does not apply even if the 
debris exceeds 35 cubic feet. 

Letter:

Honorable Trent Lott
United States Senate
Washington, DC 20510-2403

Dear Senator Lott:

I am responding to your letter of April 18, 1996, on behalf of your constituent, Terry 
Coggins, who requested written clarification of certain lead and asbestos policy issues. The 
U.S. Environmental Protection Agency (EPA) sent you a response on May 30, 1996, with 
respect to Mr. Coggins' questions about lead. 

I have enclosed the responses prepared for your
constituent's questions on the Asbestos Hazard Emergency Response Act (AHERA) and 
the National Emission Standards for Hazardous Air Pollutants (NESHAP). Also, please find 
enclosed documents that provide further clarification in response to Mr. Coggins' questions. 

I hope these responses are helpful in addressing your
constituent's concerns. If you need more information or have any additional questions, 
please let me know. 

Sincerely,

Lynn R. Goldman, M.D.
Assistant Administrator

Enclosures

Response to AHERA* Questions

*Please note that the National Emission Standards for Hazardous Air Pollutants (NESHAP) 
asbestos standard applies to one of the questions asked. 

Question 1: When the worker training requirements specified in the AHERA standard (40 
CFR 763) were extended to abatement activities conducted in commercial, public, and 
some residential buildings, an exception was made for "small scale, short duration" 
projects. Specifically, EPA did not appear to require "accredited" asbestos abatement 
professionals to be utilized for a "small scale, short duration" project. 

Is this interpretation correct?

Response: Yes, EPA does not require Model Accreditation Plan (MAP) accreditation for 
asbestos-abatement professionals conducting "small-scale, short-duration" projects. 
However, operations and maintenance (O&M) training under the AHERA schools rule (not 
accreditation) is required for "small-scale, short-duration" projects done in schools. Also, 
EPA recommends O&M training for small-scale, short-duration projects done in other 
buildings. In addition, OSHA, state and local requirements may be applicable. 

Question 2: A "small scale, short duration" project as defined in appendix C to subpart E of 
40 CFR 763 is a project where asbestos (either TSI, surfacing material, or miscellaneous) 
must be disturbed or removed. 

Can a project be considered "small scale, short duration" project if more than 3 linear feet of 
pipe insulation or 3 square feet of miscellaneous or surfacing material must be removed or 
disturbed? 

Response: A project cannot be considered a "small-scale, short- duration" project if more 
than 3 linear feet of pipe insulation or 3 square feet of miscellaneous or surfacing material 
must be removed or disturbed. Accredited workers are required for such projects. 

Are there any size or volume constraints on the amount of asbestos that can be disturbed 
or removed during any single small scale, short duration project? 

Response: Yes, size and volume constraints exist on the amount of asbestos that can be 
disturbed or removed during any single small-scale, short-duration project. Small-scale, 
short-duration" repair or removal work must fit into a single glove bag (removal of asbestos-
containing thermal system insulation) or a single prefabricated minienclosure (repairs to 
small amounts of friable asbestos-containing material only if they are required in the 
performance of maintenance activities that are not intended solely to be asbestos-
abatement actions). 

Is there any limit on the number of small scale, short duration projects that can be 
conducted annually at a facility? 

Response: There might be a limit on the number of small-scale, short-duration projects that 
can be conducted annually at a facility. For example, you are not supposed to try to avoid 
more restrictive requirements for asbestos abatement by attempting to conduct them as a 
series of "small-scale, short-duration" projects. Also, notification under the asbestos 
NESHAP is required if it can be predicted that the combined additive amount of regulated 
asbestos containing material (RACM) to be removed or stripped during a calendar year of 
January 1 through December 31 exceeds the threshold amount (260 linear feet, 160 square 
feet, or 35 cubic feet). Additionally, 40 CFR 61.19 prohibits the piecemeal carrying out of an 
operation to avoid coverage by a standard that applies only to operations larger than a 
specified size. 

Question 3: The worker training requirements specified in 40 CFR 763 appear to apply only 
to projects (excluding small scale, short duration projects) involving interior building 
components. Specifically, roofing work and other exterior work is excluded from 
accreditation requirements in this standard. 

Is this interpretation correct?

Response: Worker training requirements specified in 40 CFR 763, including those for 
accreditation under the MAP, apply to interior building projects done in schools and public 
and commercial buildings. Additionally, OSHA, state and local training requirements may 
apply. 

Question 4: The worker training requirements applicable to schools, public buildings, and 
commercial buildings as specified in 40 CFR 763 do not appear to apply to any abatement 
activity involving non-friable asbestos containing materials. 

Is this interpretation correct?

Response: In general, worker training requirements applicable to schools and public and 
commercial buildings do not apply to any abatement activity involving non-friable asbestos-
containing materials. However, OSHA, state and local training requirements may apply. 

Question 5: What criteria must be applied to determine when a nonfriable asbestos 
containing material is made friable? 

Response: Nonfriable asbestos-containing material is made friable if, when dry, it may be 
crumbled, pulverized, or reduced to powder by hand pressure. 

If a nonfriable component such as a piece of floor tile is broken into small pieces (0.25 in2 
squares or smaller) in a removal process, resulting pieces still can't be reduced to powder 
by hand pressure. Does EPA still classify these pieces nonfriable and consider this removal 
process one that can be performed by unaccredited workers? 

Response: If floor tiling is removed by a method that does not render it friable -- i.e, it is not 
able, when dry, to be crumbled, pulverized, or reduced to powder by hand pressure, then 
such removal is not considered to be a response action, and MAP-accredited workers are 
not needed. See Policy Clarification re: Vinyl Asbestos Tile, Office of Prevention, Pesticides 
and Toxic Substances, AHERA Interpretive Guidance Workgroup, July 1992 (enclosed). 

Question 6: Does EPA consider painting (for cosmetic or routine maintenance for purposes 
only) an asbestos containing surfacing material, miscellaneous material, or thermal system 
insulation an activity that requires accredited workers? Again, the purpose of the painting is 
for cosmetic purposes only -- not for the purpose of encapsulation. 

Response: EPA does not consider painting (for cosmetic or routine maintenance purposes 
only) an asbestos-containing surface material, miscellaneous material, or thermal system 
insulation an activity that requires accredited workers. 

Question 7: Does the AHERA requirements in 40 CFR 763 mandating routine facility 
inspections and management plan development apply to "for-profit" private schools as they 
apply in public k-12 schools? 

Response: AHERA mandates requiring facility inspections and management plan 
development do not apply to "for-profit" private schools, but they do apply to "nonprofit" 
private K-12 schools. 

Question 8: When conducting an asbestos abatement operation that is not a small scale, 
short duration project, what length of ACM pipe insulation or area of ACM 
surfacing/miscellaneous material triggers the requirement to use accredited workers? Does 
this limit apply to each individual project conducted at a facility or to the total amount of 
material abated in all non-small scale, short duration projects conducted at the facility? 
Again, projects referenced in this question are those which do not meet the definition of 
small scale, short duration projects. 

Response: I believe your constituent is asking about a "response action" other than a "small-
scale, short-duration" project. Such projects must be designed and conducted by MAP-
accredited persons. Additionally, OSHA, state and local training requirements may apply. 

Response to NESHAP Questions

Question 1: After friable asbestos debris has been removed and placed in a "leak-tight" 
container as defined in 40 CFR 61 Subpart M, does the debris still have to be kept 
adequately wet as defined in the standard? 

Response: Yes. If the asbestos-containing waste material is not adequately wet, then it was 
placed in the container in a dry state, or the container was not "leak-tight." 

Question 2: Does the requirements of 40 CFR 61 Subpart M apply to apartment complexes 
where each residential building contains four or fewer dwellings? For example, an owner 
has an apartment complex consisting of six buildings. Each building contains only four 
residential dwellings. Would the complex be subject to the regulation under 40 CFR Subpart 
M? 

Response: Yes. The apartment complex is a residential installation containing more than 
one building, and demolition or renovation activites on residential installations with more 
than one building were not exempted from the rule. For further information regarding 
residential installations, please see our July 28, 1995 Federal Register (FR) notice of 
clarification (enclosed). 

Question 3: Suppose an owner rents more than four single residential dwellings. These 
residential dwellings are not part of a single complex. Are these structures subject to the 
regulation under 40 CFR 61 Subpart M? 

Response: If the dwellings are isolated/scattered and are part of a normal demolition or 
renovation activity, then they are not subject to 40 CFR Part 61 Subpart M (the asbestos 
NESHAP). Again, please refer to the July 28, 1995 FR notice. 

Question 4: Are single family private residences subject to any part of 40 CFR Subpart M, 
including the provisions of the standard addressing intentional burning. 

Response: Assuming that the residential building never met the definition of "facility" (e.g., it 
was never used for commercial purposes) then a demolition or renovation activity isolated 
to that building is not subject to the asbestos NESHAP. If any residential building is being 
demolished by fire, for fire training purposes, then the building is deemed to be an 
institutional building, and is subject to the asbestos NESHAP. 

Question 5: Is there any requirement under 40 CFR 61 Subpart M that requires "double" 
bagging friable asbestos debris or using a specific thickness or color plastic bag for disposal 
of asbestos debris? 

Response: There are no requirements in the asbestos NESHAP for "double bagging" 
asbestos-containing waste material, or for using a specific thickness or color of plastic bag. 
The asbestos NESHAP only specifies that the containers must be "leak-tight," and specifies 
requirements for labeling the containers. 

Question 6: 40 CFR 61 Subpart M defines regulated asbestos-containing material (RACM) 
as friable material or Category I or II nonfriable ACM that has been or will be made friable 
during a demolition or renovation. What criteria does EPA require to determine when 
nonfriable asbestos has become friable? 

Response: The definitions of friable ACM and RACM are somewhat subjective and 
determinations for some materials must be made on a case-by-case basis (e.g., removal of 
floor tile mastic by manual methods may or may not cause the normally Category I material 
to become RACM). Copies of a guidance document on RACM and of a January 8, 1992 
applicability determination on what constitutes crumbled, pulverized, or reduced to powder, 
are enclosed. 

Question 7: If a nonfriable component such as a piece of floor tile or asbestos-containing 
cement product is broken into smaller pieces in a removal process. The resulting pieces still 
can't be reduced to powder by hand pressure. Does EPA still classify these pieces 
nonfriable and therefore non-RACM under 40 CFR 61 Subpart M? 

Response: When nonfriable materials are broken, many times, the edges at the break have 
become friable. The amount of damage that a nonfriable material can sustain before being 
classified as RACM must be determined on a case-by-case basis. Please see the above 
referenced January 8, 1992 determination for further information. 

Question 8: The NESHAP notification requirement for a renovation activity is triggered when 
one or more of the following threshold quantities of RACM is affected: 260 linear feet of pipe 
insulation; 160 square feet of other ACM; 35 cubic feet of material that can't be identified. 
Suppose a project will involve 125 linear feet of pipe insulation. However, the volume of 
ACM waste produced by the 125 linear feet of pipe insulation exceeds 35 cubic feet. Must 
notification be made for this project? 

Response: No. If it is clear that the asbestos-containing waste material came from the 125 
feet of pipe, and contains no other RACM, then the asbestos NESHAP does not apply even 
if the debris exceeds 35 cubic feet. 


